Bestanden aanleveren

Hoe je bestanden aanleveren

Waar moet je zeker op letten

Fotopapier

Welk bestandsformaat is het best?

Je kan bestanden aanleveren in .tif of .jpg (of .jpeg). Dit zijn universele bestandsformaten die door alle printsoftware kunnen geopend worden.

Geen .psd?
Neen, dit is een bestandsformaat dat voor Photoshop bestemd is en kan niet door alle software geopend worden. Je kiest dan beter voor .tif.

Kies ik .tif of .jpg?
Een .tif bestand bewaart alle data van jouw foto. Een .jpg comprimeert het beeld en behoudt enkel de data die nodig zijn voor de grootte van jouw foto . De bestanden zijn dan ook kleiner dan .tif bestanden. Voor een afdruk zal je het verschil niet zien wanneer je jouw .jpg bestand op de juiste resolutie en met de hoogste kwaliteit opslaat.

Welke kleurruimte

Fotoprinters werken binnen de RGB kleurruimte. Omdat onze printer met 11 kleuren werkt kan hij een grotere kleurruimte aan dan sRGB en kies je best voor Adobe RGB.

Welke resolutie is vereist

De resolutie, nodig voor het afdrukken van jouw foto, is het aantal “dots per inch” (dpi). De beste printkwaliteit bekom je op 300 tot 240 dpi. Voor grotere afdrukken voor aan de muur voldoet een resolutie van 150 dpi. De resolutie van jouw afbeelding kan je controleren in Photoshop.